Wat is het verschil tussen FFP1 en FFP2 mondmaskers?

Vrouw met een mondmasker die een selfie maakt
Sinds het begin van de coronacrisis worden mondmaskers steeds normaler in ons straatbeeld. In het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje al verplicht en op steeds meer openbare plekken en in contactberoepen wordt het sterk aangeraden.

Vragen zoals: Hoe werkt een mondkapje? en Waar kan ik mondkapjes kopen? worden steeds vaker gesteld. Ook vragen rondom de mate van bescherming die een mondkapje biedt zijn steeds relevanter. Wat betekent de FFP aanduiding? En wat is het precieze verschil tussen FFP1 en FFP2 maskers? Je leest er hier alles over.

Wat betekent FFP?

Voor niet-medische mondkapjes geldt niet echt een norm qua bescherming. Als je toch zeker wil weten dat jouw mondkapje voldoende bescherming biedt is het verstandig om hier zelf bij aankoop op te letten.

De aanduiding FFP1 of FFP2 is hier een goede indicatie voor. Deze norm wordt ook in de zorgsector gehanteerd. FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Deze benaming wordt gebruikt voor mondmaskers die de ingeademde lucht filteren. De mate waarin de lucht gefilterd wordt staat aangeduid met een cijfer. FFP1 filtert minimaal 80% van de deeltjes die groter zijn dan 75 nanometer. FFP2 filtert maar liefst 94% van deze deeltjes. Er bestaan ook nog maskers met FFP3. Deze houden zelfs 99% van de deeltjes tegen. Vooral maskers met FFP1 en FFP2 worden veel gebruikt, met name in de zorg.

Het verschil tussen FFP1 en FFP2 maskers zit dus in de mate waarin deze maskers de ingeademde lucht filteren. Mondkapjes met FFP2 aanduiding doen dit een stuk beter dan kapjes met een FFP1 aanduiding. Het coronavirus is minstens 80 nanometer groot, waardoor dit door deze mondkapjes grotendeels tegen zal worden gehouden.

Mondkapjes die 3 laags bescherming bieden

Voor het milieu en voor je portemonnee is het een verstandige beslissing om voor wasbare mondkapjes te kiezen in plaats van voor wegwerpexemplaren. Er zijn veel verschillende niet-medische mondkapjes verkrijgbaar, waarvan het overgrote gedeelte geen FFP-aanduiding heeft.

Van deze mondkapjes weet je dus niet in hoeverre ze daadwerkelijk bescherming bieden. Deze mondkapjes worden aangeboden in allerlei verschillende winkels, zowel online of offline. Deze maskers filteren de lucht die je inademt dus niet. Ze houden wel iets van de deeltjes die je in- en uitademt tegen, maar hoeveel precies is onduidelijk. Wil je zeker weten dat jouw mondmasker je echt effectief helpt beschermen?

Dan is bijvoorbeeld het Nano FFP2 masker een beter optie. Deze mondkapjes zijn 3 laags en beschermen erg goed door de speciale nano-technologie. De buitenste laag van de mondkapjes is gemaakt van een katoenen stof met hoge dichtheid, de middelste laag bevat speciale nano-zilvervezels en de binnenste laag is gemaakt van antibacterieel breiwerk. Dit maakt het masker naast beschermend ook nog eens erg comfortabel om te dragen. Helemaal als je het masker voor langere tijd wil dragen is dit wel erg belangrijk.

Veel andere maskers zijn niet zo licht en luchtig, waardoor het dragen al snel benauwend kan voelen. Ook vocht wordt door mondmaskers vaak niet goed opgenomen, waardoor je het snel warm krijgt en gaat zweten. Dit masker neemt het zweet juist goed op, waardoor je het zelfs tijdens het sporten probleemloos kunt dragen. Behalve bescherming tegen het coronavirus en andere virussen biedt dit masker ook bescherming tegen allergenen, smog, mijten en pollen. Het masker is dus ook ideaal voor mensen met astma of hooikoorts.

Kies voor de beste bescherming

Als je twijfelt tussen een mondmasker met FFP1 of FFP2 is het verstandig om voor mondkapjes met FFP2 aanduiding te kiezen. Het verschil tussen 80% of 94% van de deeltjes dat gefilterd wordt is aanzienlijk en kan vooral als je toch veel in contact bent met andere mensen het verschil maken.

Het is fijn om te weten dat veel deeltjes uit de ingeademde lucht gefilterd worden en dat op die manier jouw gezondheid beschermd wordt. Ook voor mensen die sowieso snel last hebben van benauwdheidsproblemen door allergenen of astma kan zo’n masker een uitkomst zijn.

Als je voor een wasbaar mondkapje kiest kun je het mondkapje na een grondige wasbeurt nogmaals gebruiken. Zelfs na dertig keer wassen is het mondmasker nog niks van haar beschermende functie verloren. Het is wel verstandig om meerdere mondmaskers te bezitten, zodat je je masker tussendoor rustig kunt wassen. Zo hoef je nooit zonder bescherming rond te lopen.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.