Heb ik griep of heb ik corona?

Mevrouw met een mondmasker die achter haar laptop zit

Heb ik griep of heb ik corona?
Een lichte hoofdpijn, een vervelend kriebeltje in je keel of een neus die regelmatig een druppeltje vocht produceert. Je bent er niet ziek van, maar je vraagt je natuurlijk wel meteen af of je met iemand in contact bent geweest die het coronavirus bij zich had. Dat is een logische reactie, want er is maar weinig nodig om in contact te komen met deze virusdeeltjes. De meeste mensen die het virus bij zich dragen hebben in het begin namelijk geen klachten. Ze weten het niet en gaan daarom gewoon de deur uit voor de noodzakelijke boodschappen of een kort bezoekje. Heb jij symptomen die je niet helemaal kunt thuisbrengen en twijfel je tussen een neusverkoudheid, allergie of griepje, dan is het goed om deze blog even helemaal door te lezen. We proberen je namelijk uit te leggen wat de mogelijke verschillen in het ziektebeeld zijn, wat je moet doen als je vermoedt dat je het virus bij je hebt en wanneer je meteen actie moet ondernemen.

Klassiek verloop van een corona besmetting
Ben je besmet met het coronavirus, dan merk je daar de eerste twee dagen helemaal niets van. Deze dagen zonder klachten worden door het virus gebruikt om zich te vermeerderen en te verspreiden. Kom je veel in contact met mensen en houd je je niet aan de voorzorgsmaatregelen dan kun je in deze periode het virus onbewust overdragen op een ander. Krijg je corona symptomen, dan ben je de komende 7 dagen (of misschien zelfs langer) besmettelijk voor een ander.

Het eerste coronasymptoom is meestal verhoging of koorts. Je voelt jezelf niet helemaal fit, je hebt last van een lichte hoofdpijn, keelpijn en misschien ook spierpijn. In deze fase is het goed om jezelf te laten testen. Dit is belangrijk om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag, heb ik corona of toch niet? Test je positief op COVID-19 en worden de klachten erger, neem dan contact op met je huisarts voor advies.

Na de eerste milde symptomen kan zich een vervelende droge hoest ontwikkelen waar je veel last van kunt hebben. Wordt deze hoest na een aantal dagen niet minder of moet je ineens veel moeite doen om goed door te kunnen ademen, bel dan meteen de huisarts of de eerste hulp. Wacht hier niet mee!

Corona symptomen
In het overzicht van de WHO kunnen we duidelijk zien dat het coronavirus over het algemeen een duidelijk klachtenbeeld en -verloop heeft. Dit beeld is anders dan wanneer het om influenza- of om verkoudheidsklachten zou gaan. Toch overlappen de symptomen van de verschillende virussen elkaar en daarom moeten we het spreekwoord ‘uitzonderingen bevestigen de regel’ altijd in gedachten houden. Een coronabesmetting is over het algemeen niet verantwoordelijk voor een verstopte neus of een neus waar steeds een druppeltje aanhangt. Heb je hier last van, juich dan niet meteen, maar let ook op eventuele andere symptomen. Ben je erg moe, heb je pijn in je hoofd, of een kriebelhoest? Twijfel dan niet en laat jezelf zo snel mogelijk testen.
Alle coronasymptomen op een rij:

 • Koorts
 • Verlies van reuk en smaak
 • Heel moe
 • Kortademig
 • Droge hoest
 • Diarree, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn passen ook bij het coronavirus

 

Heb ik griep?
Omdat ons leven op dit moment voor een deel wordt beheerst door het coronavirus lijkt het wel of we alleen maar dit virus kunnen krijgen. Dat is natuurlijk niet zo. Ook nu kunnen we gewoon de griep krijgen en daar flink ziek van worden. De symptomen van griep ofwel het influenzavirus A of B lijken soms erg veel op het coronavirus. Maar er zijn ook verschillen.
Alle griepsymptomen op een rij:

 • Koorts met koude rillingen
 • Heel moe
 • Hoesten
 • Kortademig
 • Loopneus
 • Keelpijn, spierpijn en hoofdpijn passen ook bij het griepvirus.

Omdat de symptomen van het griepvirus en het COVID-19 elkaar grotendeels overlappen is het nu ook mogelijk om een antigeen combinatie sneltest te ondergaan. Een pcr test kopen is dan niet meer nodig. Met behulp van de antigeen combinatietest kan zowel het coronavirus als het influenzavirus worden aangetoond. Heel prettig als je graag snel duidelijkheid wilt hebben. Lees hier meer over bij de verschillende testen.

Verkoudheidsvirus
Of je nu jong bent of oud, er zijn zoveel verschillende soorten verkoudheidsvirussen dat we er tussen de twee en vijf keer per jaar mee te maken kunnen krijgen. De symptomen beginnen meestal met een lichte verhoging, een verstopte neus en de productie van veel snot. Hierdoor kunnen we minder goed ruiken, hebben we last van een verstopte neus en/of een loopneus en niezen en hoesten we de hele dag door. Door de productie van veel snot kunnen we last krijgen van hoofdpijn en een drukkend gevoel in onze oren en kaken. Ook de symptomen van een verkoudheidsvirus overlappen elkaar met dat van het coronavirus.
Alle verkoudheidssymptomen op een rij:

 • Lichte verhoging
 • Productie van veel snot
 • Niezen
 • Hoesten
 • Keelpijn, oorpijn en hoofdpijn passen ook bij een verkoudheidsvirus

 

Allergie
Ben je bekend met hooikoorts of een andere allergie dan zijn de symptomen voor jezelf meestal wel duidelijk genoeg. Toch kunnen de symptomen ook lijken op dat van het coronavirus. Slik je medicijnen om je allergie te bestrijden en heb je toch klachten, laat je dan voor de zekerheid testen.
Alle hooikoorts- en allergiesymptomen op een rij:

 • Gevoelige tranende ogen
 • Loopneus of verstopte neus
 • Niezen
 • Kriebelhoest
 • Pijnlijke/gevoelige keel
 • Hoofdpijn
 • Lichte verhoging
 • Moe

Testen op het corona- en het griepvirus
Gelukkig kunnen wij ons in Nederland snel laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus. Dat is nodig want dit virus verspreid zich snel en kan levensbedreigend zijn. Heb je klachten die passen bij het influenza- of coronavirus, dan is het verstandig om je zo snel mogelijk te laten testen. Dit kan door je aan te melden voor een coronatest. Heb je hier geen zin in omdat er bijvoorbeeld geen testlocatie in de buurt is en je als groep collega’s regelmatig getest moet worden, dan is het ook mogelijk om zelf sneltesten te kopen zoals hier. Werk je in een team en kom je veel in contact met klanten, dan kan het fijn zijn om voor een test te kiezen die je makkelijk zelf kunt uitvoeren en waarvan de uitslag niet lang op zich laat wachten. Er zijn drie verschillende soorten testen te koop.

Antigenen test Deze test wordt afgenomen met behulp van een neusswab. Het resultaat is na 15 minuten af te lezen op de testcassette.

Antigeen sneltest voor corona en influenza Ook deze test wordt afgenomen met behulp van een neusswab. Met deze test kun je in slechts 20 minuten zien of je besmet bent met het coronavirus of met het griepvirus.

Antilichamen bloedtest Dit is een sneltest die wordt gebruikt om antistoffen tegen corona aan te tonen. Soms wil je gewoon weten of je het coronavirus hebt gehad en of je nog antistoffen in je bloed hebt. Met deze sneltest heb je binnen 10 minuten duidelijkheid.

CoronaMelder
Inmiddels is bekend dat de CoronaMelder App een effectief hulpmiddel is om COVID-19 te bestrijden. Door het gebruik van deze App ben je als gebruiker sneller op de hoogte als het virus is vastgesteld bij iemand waar je in de afgelopen tijd contact mee hebt gehad. Is er een besmetting vastgesteld, dan werkt de CoronaMelder supersnel. Er wordt meteen een notificatie uitgestuurd zodat je op de hoogte bent. Nu kun je meteen actie ondernemen en nog voor dat je mogelijk coronaklachten krijgt een test ondergaan.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.