Antistoffen en Corona

BIOSYNEX COVID9 AG BSS Antigen plaatje van de verpakking
Wat te doen bij coronaklachten

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep en is een flinke klap voor de gehele maatschappij. Mensen die heftig ziek worden of komen te overlijden, de enorme druk die op de ziekenhuizen komt te staan, de horeca en evenementenbranche die wordt gesloten en een gevoel van eenzaamheid wat sinds kort de normaalste zaak van de wereld is.

Maar wat moet je nu eigenlijk precies doen als je klachten hebt en hoe werkt een corona test? Wat zijn de antistoffen van corona en wat is een PCR test?

PCR test bij coronaklachten

Vraagt u zich misschien af ‘hoe werkt een corona test nou eigenlijk?’ en heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het belangrijk om je te laten testen. PCR staat voor: Polymerase Chain Reaction en is de meest gebruikte en betrouwbare test volgens het RIVM om het virus vast te stellen. Met deze moleculaire test wordt er keel- en neusslijm afgenomen. Deze test kan je thuis doen of je kunt je laten testen bij de GGD. De uitslag bij de GGD krijgt u gemiddeld binnen 1 à 2 dagen. Met een thuistest heeft u de uitslag vaak al binnen 30 minuten. Belangrijk om te weten is dat deze test je vertelt of je op dit moment het coronavirus hebt en dus niet of je het al eerder hebt gehad.

Antistoffen corona en immuniteit COVID-19

Wat zijn antistoffen nou eigenlijk?

Wanneer het lichaam in aanraking is geweest met lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën, allergenen en virussen produceert het immuunsysteem antistoffen (ook wel immunoglobulinen). Deze antistoffen binden zich aan deze indringers in het lichaam, waardoor ze onschadelijk worden gemaakt. Het verschil tussen igm en igg antistoffen speelt een essentiële rol wanneer iemand het coronavirus heeft doorgemaakt.

Testen op antistoffen corona

Er is een groep mensen die ziek zijn geweest maar zich niet hebben laten testen op het coronavirus. Hoe werkt een corona test voor deze populatie? Deze doelgroep kan zich laten testen met als doel om de immuunstatus tegen het coronavirus aan te tonen en om te zien of ze de ziekte al hebben doorgemaakt. Het is belangrijk om te weten dat je minimaal 3 weken klachtenvrij moet zijn om te testen op antistoffen omdat deze antistoffen niet eerder in het bloed aantoonbaar zijn.

Testen op antistoffen corona en het verschil tussen igm en igg antistoffen

Antistoffen van corona worden getest op 2 types: igM en igG antistoffen. Het verschil tussen igm en igg antistoffen is dat wanneer er sprake is van een infectie er in een vroeg stadium igM antistoffen gevormd worden in het bloed. Later in het stadium bevinden zich pas de IgG antistoffen. Het is van belang dat beiden antistoffen in het bloed worden aangetoond om immuniteit op te bouwen. De immuniteitsopbouw bevindt zich in het laatste stadium wanneer er alleen IgG antistoffen worden aangetoond, maar hoe lang deze immuniteitsopbouw duurt is nog niet bekend.

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.